вторник, 12 август 2008 г.

Лична непоносимост – Божия непоносимост




Лична непоносимост – Божия непоносимост

В живота си като християни ние всекидневно се сблъскваме с неща , които не ни харесват, неща, които не само не понасяме, но и имаме душевна алергия към тях. Това може да са поведенчески модели, отношения към нас, ситуации на напрежение и приближаващ конфликт, в които моменти, ние имаме склонността да сметнем нашата непоносимост и гняв за правилни, в съзвучие и хармония със Словото, със Самият Него. Да , наистина, Давид каза : “ Не мразя ли , Господи , тези, които Те мразят ?! Със съвършенна омраза ги мразя,- за неприятели ги считам !!!” . Нека, обаче , преди да изплюем поредното “Амин “ , да вникнем в смисъла на думите на Давид, в това, което той всъщност каза! Той написа , че –1- мрази не просто тези, които го дразнят, но тези, които МРАЗЯТ НЕГО, СВЯТИЯТ! и –2- не само ги мрази , но и ги счита за неприятели ,за врагове! Безспорно, Давид говори и за това, което ние наричаме “духовен еквивалент ” - нашите духовни врагове, демоните, но и има нещо друго.
хххххххххххххххххххх

Неприятели на Бога са всички невярващи, бунтовни хора, с незачитане на Исус в живота си..., а ние много често просто сме благосклонни към тяхното “неверие”. Не говоря да ги мразим и отбягваме, но имам впредвид тяхната невидима омраза към Бог и нашият абсурден поглед и отношение към този прецедент е : - Е , Бог Е Любов .... Относно взаимоотношенията между нас, вярващите , искам да кажа : - Време е да подредим приоритетите си в живота СПРЯМО ЕВАНГЕЛИЕТО, А НЕ ДА ПОДРЕЖДАМЕ ЕВАНГЕЛИЕТО СПОРЕД ПРИОРИТЕТИТЕ В ЖИВОТИТЕ НИ ! Време е да загубим животите си . Време е да кажем на мнозина : “ Кой ми е истинският брат и баща и майка? Не тези ли ,които обичат и следват Господа ?!! ” Стигайки до крайност / може би за нас, постмодерното християнско общество / ,ап. Павел изрича ужасяващите думи от
1Кор.16:22:
“ Който не люби Господа , да бъде проклет !
Нашият Господ идва ! ”

; същото виждаме и в писмото към Галатяните 1:9 :

“ Както ей- сега казахме, - пак го казвам :
Ако някой ви проповядва друго благовестие,
освен онова, което приехте, нека бъде проклет ! ”
хххххххххххххххххххх

Краен ли е Павел ?! Дали това е просто емоционален изблик на един изпуснал за малко нервите си Христов служител ? Ако беше такъв случаят, спороед мен, ап. Павел щеше да вметне, че това е казано от неговата човешка слабост, както и споменава в 2 Кор.11 :21 :
“ ... но с каквото се осмелява някой да се хвали
/ в безумие говоря !/ ,- осмелявам се и аз ! ” ;

в Гл.12: 1, 11:

“ Принуден съм да се хваля...”
“ Станах безумен !- вие ме принудихте ...”
хххххххххххххххххххх

Не искам да проповядвам нова доктрина, според която ни са дава право да проклинаме хората, но просто разисквам Божието Слово. Да, наистина , “Съдът е немилостив към този, който не е показал милост; милоста тържествува над съда ! ” Яков 2:13 , но нека да не прибягваме до грешката на нашето естество- да приемаме едностранно Личността, думите, и характера на Триединният Бог! В Евреи е написано :

“ Внимавайте да не презрете Този, Който говори ,
защото ако ония /случаят с 40г. стоене в пустинята /
не избягнаха наказанието, като презряха Онзи, Който ги предупреждаваше
от земята, то колко повече няма да избегнем / наказанието / ние, ако се
отвърнем от Този , Който предупреждава
/ сега ! / от небесата ! ” 12 :25
хххххххххххххххххххх

Нека да размислим за миг върху тези редове. Малко по- горе е написано, че ние сме пристъпили “ .... при Исуса , Посредника на Новият Завет, и при поръсената кръв, която говори по- добри неща от Авеловата .” 12:24 . Точно това ми е липсвало винаги /предполагам – и на вас ?/ : откровението, съзнанието за реалността на нещата, не просто емоционална разчувственост, докато “чета Словото “ ; живата картина, не просто стихове пред моите очи... Затова наскърбяваме често Духа ;- защото нашето тесногръдие и плиткост са излезли отдавна извън времето на нашето детинство, защото сме се затворили в нашият “християнски свят” и сме сляпи и глухи към “...Чийто глас разтърси тогава земята ... ” Евр.12:26 ,а “... в краят на тези дни ни говори чрез Сина, Когото постави Наследник на всичко ...” Евр.1:2 ... Дали сте съгласни, или не – няма значение,- статистиката сама говори за това; дали сме “ Ихавод ” / Славата на Израил се отне, изгуби / , или се приближаваме до “... Църква славна, без петно, или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде свята и непорочна !” Ефес. 5:27.
хххххххххххххххххххх

Къде са проявленията от чудеса и знамения на Святият Дух? Днес се смята за чудо ако някой е изцелен от главоболие, да не говорим за сериозни бичове като рак, тумор . И не липсата на чудесата са проблема, но липсата на дълбоко присъствие на Духа..., а ние казваме : Бог Е тук ! Алилуя ! Колко празно и глупаво ! Ако той Е между нас много от нас ще паднат мъртви / Деяния 5:1- 11/ , други ще ослепеят, като магьосника Елима / Деяния 13:8- 12/, или ще чуят режещите думи : “Парите ти заедно с тебе да погинат !”/ Деяния 8:20/, “ По тази причина / неразбирането на Господното Тяло и Неговият Завет и вечеря / мнозина между вас са слаби и болнави, а доста са и починали . ” 1 Кор.11:30 . “О, Бог Е любов !” - и точно това правилно изказване , използвано изолирано от останалото откровене за Святият Бог , се е превърнало в примка за самите нас !
хххххххххххххххххххх

“ Със съвършена омраза ги мразя – за неприятели ги считам !” – дано това да не се изпълни за самите нас, хора ! Време е да излезем “нашироко” - там, където Той Е Владетелят, Единственият Господар и Съдия !! Той Е Идващият на облаци ! Мощният Съдия, Славният Яхве !!! Нашата душевна склонност да преиначаваме Словото и да го нагаждаме спрямо нашите стериотипи е пагубна за самите нас ! Нека изтрезнееем към Правдата, в Чиито рани се спасихме ! Исус Е Словото ! Той Е Началото и Краят ! Той идва, за да ни съди ! Нека живеем с благоговение и почит ! Слава на Господа ! Нашият Бог има непоносимост към лицемерието и фалша, който е кваса на фарисеите и садукеите ! Нека се покаем и разтворим сърцата си за Живият Бог, Който говори СЕГА !
“Или искате да подбудим Господа към ревност ?
Ние по- силни ли сме от Него ?! ” 1Кор. 10:22

“А когато биваме съдени от Господа,
с това се наказваме, за да не бъдем осъдени заедно със света. ”
1Кор. 11:32

“Ето – ида скоро ; и в Мен е наградата , която давам да отплатя на
всекиго,според каквито са делата му.
Аз Съм Алфа и Омега, Първият и Последният, Началото и Краят.
Блажени , които изперат дрехите си , за да имат право да дойдат при
дървото на живота и да влязат през портите на града ! ”
Откр-е 22:12- 14




*********************************Бог Е Свят !!************************************

Няма коментари: