понеделник, 4 август 2008 г.

Лидер, или служител- абсурдността на нашето време







http://edinni.com/e107_plugins/userjournals_menu/userjournals.php?blog.130

Прави ми впечатление напоследък активността на редица християнски лидери в общественото интернет пространство( http://hristianstvo.blog.bg/?page=2 ). И това говори добре за нас, като общност от вярващи, изповядващи различен от съвремието си морален стандарт на живот, различна житейска философия и принципи, но дали това всъщност.... е ....настина...(как да кажа).... ......НАИСТИНА ТАКА?!!! В повечето случаи мога да бъда обвинен, че съм проводник на бунтарство в нашите среди и на независим дух - да, това е наистина така.

Разглеждайки нашата, протестантско- евангелска история,- кажете ми кой реформатор (авторът далеч не се смята за реформато- по-скоро счита себе си за свободолюбива личност, желаеща Божията свобода в живота на събратството и съсестринството) не е обвинен от съвремието си в злотворство и подривна, антибожествена дейност?! Кой Божий човек (авторът не смята, че напълно е заслужил това определение, но се стреми към него всячески) не е бил прицелна точка на своето фарисейско съвремие?! И така, това, което смятам да дискутирам е смисълът и значението на широкоупотребяваната дума "ЛИДЕР". Аз самият за определен период от време, заедно със съпругата си, бях "лидер" в една малка евангелска общност. Преди да стана такъв, тъй като дойдохме от друга църква, "лидерите" от главната централа пратиха човек, който да ни види, разговаря с нас и да ни каже, че сме добре приети, но те са малко притеснени, тъй като църквата няма постоянно назначен пастир и да не би...случайно да станеме проводници ... да окажем зловредно влияние в църквата. Виждате ли- това е добре. говори за загриженост и аз обясних надълго (е, доколкото можах...:-) ) нашето водителство да дойдем в това събрание и любовта и загрижеността ни към хората. След време ни беше предложено лидерско място, аз приех, съпругата ми също служеше. Но докато ставаше всичко това, като че ли Бог започна да .... се оттегля от нашият дом. Ние жертвахме всичко- прибирахме се с децата по нощите, те спяха на ръцете ни, отивах недоспал и с бучаща глава на работа (водехме и нощни молитви), но виждах, че много хора живваха и Господ привдигаше духа на мнозина. Такаааа. А защо сега Той започна да Се оттегля от семейството ни?! Ето моята версия (както и тази на съпугата ми) : Святият Дух Е свободолюбив Дух (маааалко пояснение- смятам, че е нужно, поради възможносто от неправилно тълкуване на думата "свободолюбив" - имам впредвид Божият вид свобода- НЕГОВАТА ВОЛЯ И СПЕЦИФИКА НА ПРИСЪСТВИЕ, в никакъв случай не арогантно незачитане на духовните власти в събранието) и като такъв Той БЕЗАПЕЛАЦИОННО И ТИХО СЕ ОТТЕГЛЯ от всяко нещо, което ДИКТУВА ПРАВИЛА НА НЕГО, НО НЕ СЕ СЪОБРАЗЯВА С НЕГОВОТО ПРИСЪСТВИЕ!!! Думата, която Господа ми даде е "форматиране" - ние не можем да форматираме Святият Дух в нашите събрания, хора! Той е ЛИЧНОСТ! Например- обичам да играя с дъщеря си на нейните игри, при които аз съм определен от нея герой, а тя- също измислена личност, но на мен ми омръзва в определен момент и, колкото и да я обичам, след ........време, аз ставам, целувам я, за да не се наскърби и отивам да върша нещо "като голям човек" - разбирате ли метафората ? Господа ни обича и ни цени мноооогооо повече от който и да било човек, но ще играе с нас игричката "неделно цръкве " до определен момент (аз лично смятам, че този момент е приключил отдавна и Той надига духовете на редица недоволни от положението вярващи хора с пророчески дар) , след който Той тихо и, в повечето случаи, незабелязано от нас, ни целува за "До скоро!" .... колко тъжно!

В такава среда на липса на Божие присъствие, ние поставяме (или те се настаняват от организацията)"ЛИДЕРИ", "ЦАРЕ", "УПРАВНИЦИ", които действат в старозаветен модел и са функционални до определено време и в определена област в духа, за Божието царство, но след това те....стават "ИХАВОД"...разбирате, нали?! Господният Дух Е Свободолюбив Дух и Той желае свобода ЗА СВОЯТ НАРОД! "Лидерството" всъщност е небиблейско от гледна точка на Новият Завет служение, породено от нуждата "някой да сложи ред!", " Някой да установи правила и сигурност в "църквата". Така ние правим един про- православен модел на събрание, в който Духа на Бог не може (а и не трябва, а !!) да бъде СВОБОДЕН ТАКА, КАКТО ТОЙ ЖЕЛАЕ- т.е. да се докоснем до ново ниво НА СВОБОДА И НОВО ИЗМЕРЕНИЕ НА БОЖИЕТО ЦАРСТВО- ТАМ, КЪДЕТО ТОЙ....Е....ЛИДЕРЪТ!!!!

Когато църквата започне да става "ИХАВОД", лидерството започва да активира редица дейности, целящи въвличането на вярващите в редица мероприятия, повечето от които са добри и морални, но не са помазани от Господа и не са промотирани...от....НЕГО.... Аз бях шокиран, когато Господа ми каза : - Сине, спаси брака и семейството си !!! ММММММОООООЛЯЯЯ???!!! Аз, който съм молитвен воин, проповядвам помазано и толкова ме търсят- МОЛЯ?! Бях влезнал в коловозите на организацията, матрицата, схемата на религиозността, започнах да форматирам движението и действието на Духа....и Той започна да се оттегля от мен и семейството ми....- тъжно, а Покаях се и .....абдикирах... Една сестра, ужасена, ми каза, че това не е волята на Бог, че това .... ще разцепи църквата и т.н и т.н..... Но Господа ни даде семейна почивка и ние укрепихме пробойните и вакууума, започнал да се появява, защото бях нарушил Божиите приоритети и бях започнал да се моделирам, да придобивам образа на определената религозна група (без значение дали е ЕПЦ, ББЦ, ОБЦ, АРЦ, или каквото и да е- ЦЕ...). Господа ЖЕЛАЕ ДА БЪДЕМ ПОДОБНИ САМО НА НЕГОВИЯТ СИН!!!! Господ Е Ревнив и е тъжно, че се опитваме да го "орамквяваме"....достойно за покаяние- нали?!!

Затова, аз смятам, че движението на Духа в тези дни е ОБРЪЩАНЕ НА СЪРЦАТА НА БАЩИТЕ КЪМ СЪРЦАТА НА СИНОВЕТЕ, ОБРЪЩАНЕ НА СЪРЦАТА НА СИНОВЕТЕ КЪМ СЪРЦАТА НА БАЩИТЕ------- ТРАНЗИЦИЯ ОТ ЛИДЕРСТВО КЪМ БАЩИНСТВО !!!! Святият Дух изрично ми показа, че това е свързано с презентацията на кръста в нашият живот- лидерството е движение до определено време, то е изтекло, в момента това движение трябва да претърпи преход КЪМ БАЩИНСКО СЛУЖЕНИЕ И БРАТСКА ЛЮБОВ- в противен случай то е проводник на егоизъм, гордост, арогантност, диктатура, ...и....и...и...(ами вие знаете не по- зле от мен ! ), което е оскърбително за кръста.

В краят бих искал да кажа категорично- не съм обиден на никого, обичам всичките лидери, но не може да продължава така ! ГОСПОД НИ НАРЕЧЕ СЛУЖИТЕЛИ, НЕ ЛИДЕРИ (ВОДАЧИ, ПРЕДВОДИТЕЛИ, ЦАРЕ)!

Господа да Е с душите ви , възлюбени!

Моля ви, преди да напишете коментар, прочете внимателно постинга ми!

Използвана литература : http://topmount.dir.bg - Книгата на А. Стром "Християни извън Църквата ", статията на Д. Донев по книгата на Дж. Барна "Революция" - http://hristianstvo.blog.bg/viewpost.php?id=94993

Ваш в Христос Исус : Владимир Минев.

4 коментара:

Анонимен каза...

Isklu4itelno pompozno uslojnen na4in na izkazvane iavno s cel napisanoto da zvu4i solidno.Ili aftora e mnogo prevazbuden dokato gubi vreme da pi6e.Ina4e temeta e bezli4na zatoto sranstva6ti apostoli na svobodna praktika niama.Te vinagi sa isprateni ot niakoi.V Bojieto carstvo vseki raboti pod avtoritet na drug sluje6 v Bojieto carstvo.A vsi4ki sme posledovateli na Isus koito sluji pod avtoriteta na Bog Otec i be6e veren do smart.A da se nabliaga na leksikata otnosno otec ili ba6ta i na tazi osnova da gradi6 doktrini za lidestvoto e smehotvorno.Niakoi e 4el mnogo knigi no e pozabravil da proumiava bibliata koiato e dale4 po-prosti4ka i iasna za palnia sas Sviat Duh 4itatel.Vsi4ko ostanalo e viatar , magla i zabluda.V Eklisiast bibliata kazva 4e pisaneto na knigi niama krai i 4eteneto im e trud na platta.Tova s palna sila vaji za po-gore napisanoto i moia savet kam iventualnite mu 4itateli da ne gobiat izli6no vreme v 4eteneto na podobni du6evni rastroistva,za6toto kakto znaem vremeto e posledno i ne biva da se pohabiava taka.A kam avtora bih dobavil,da presmatne dali moje da plati cenata predi da e vturne v slujenie.Za6toto ne e za vseki. Komentar ot Yavor Sarbinski

vminev1 каза...

Малко тъжно е отвъд написаният коментар да съзреш истинското отношение на сърцето на познат до вчера брат, наскоро блокиран от скайп абонатите ми, поради непредизвикано злостен, арогантен и агресивно-обиден, език, както и поради неприемливи обвинения и думи. Тук самият той се опитва да държи приличие, но само да бих публикувал неговото писмо по скайпа към мен...тогава всички биха разбрали и "THE DARK SIDE"-кого лъжем (Яков 1:26)?
*************************
Бих искал да започна с това, че това е моя страница и аз съм свободен да пиша това, което Бог ми е дал, по начин, по който смятам, че е добър и благославящ хората.
*************************
Не смятам, че някъде съм се назовал "апостол на свободна практика"- това е демагогско изказване спрямо мен и клевета.
*************************
V Bojieto carstvo vseki raboti pod avtoritet na drug sluje6 v Bojieto carstvo.- и три пъти да се напише "Божието царство" това няма да промени истината, че никъде Исус, Божият Месия НЕ ПОСТАВЯ ЧОВЕЦИ НАД ДРУГИ ЧОВЕЦИ, НИТО ГОВОРИ ЗА АВТОРИТЕТИ И ВЛАСТ ПО ТОЗИ НАЧИН- ТОВА Е ЕРЕТИЧНО ИЗОПЪЧАВАНЕ НА СЛОВОТО БОЖИЕ, С ЦЕЛ ДА СЕ ПРОКАРА ЧОВЕШКО УЧЕНИЕ И ГОСПОДАРУВАНЕ НА ДАДЕНИ ХОРА ("ДУХ.КЛИР", БОЖИИ ХОРА,"ЛИДЕРСТВО", "ВЛАСТИМАЩИ",ОТГОВОРНИТЕ ЗА "БОЖИЕТО СТАДО") НАД ДРУГИ ("МИРЯНИ", "ОБИКНОВЕНИ ХРИСТИЯНИ", "ОВЦЕТЕ")НО КАЗА, ЧЕ ВСИЧКИ СМЕ БРАТЯ, ДА НЕ НАРИЧАМЕ УЧИТЕЛИ, КАКТО И ЧЕ ТОЗИ, КОЙТО ИСКА ДА Е ПРЪВ ЩЕ Е ПОСЛЕДЕН И НА ВСИЧКИ СЛУЖИТЕЛ/СЛУГА.
*************************
Демагогията в изказването на Г-н Сърбински е популярната демагогия, която е (но малко пресилено) разкритикувана на адрес http://edinni.com/p/forum/forum_viewtopic.php?6067 , като, отделно от това, аз смятам, че живота в Исус е много повече от посещаването на сгради (каквито и да било!), нездравото слушането на проповеди, без истинско преподаване ( за да те научат) на учението на Господ Исус, имайки впредвид написаното от Яков (1:22-25), както и безсмисленото оклеветяване на братя и сестри(каквото е явно изказването на Явор), непосещаващи официални сбирки на регистрирани пред/под структурите на държавата, религиозни събрания, наричащи се "църкви", с уж загриженост да не би някой "правоверен" да последва еретиците . Божието слово говори за живо тяло, живи събрания на вярващите в Исус, за бащи във вярата, които служат драговолно на братята и сестрите си (1Петр.5:1-7), не за сгради, власти на хора над други хора, зависимост на "обикновените вярващи", от благословението и благосклонността на даденият лидер и лидерско обкръжение.
*************************
A vsi4ki sme posledovateli na Isus koito sluji pod avtoriteta na Bog Otec i be6e veren do smart. - безспорно, тук автора иска да прокара лъжепоучението, че видите ли, щом Исус е Бил под авторитета на Отец и е БИЛ ВЕРЕН ДО СМЪРТ, ТО И НИЕ ТРЯБВА ДА СМЕ ПОД АВТОРИТЕТА НА ЛИДЕРСТВО/ЛИДЕР, И ВЕРНИ НА ТЯХ ДО СМЪРТ! Какво извращение на словото на Живият Бог! Неслучайно Павел апелира: 1 Коринтяни 7:23 С цена сте били купени; не ставайте роби на човеци. , както и Галатяни 3:26 Защото всички сте Божии синове чрез вяра в Исус Христос. - няма делене аз съм ви лидер,-вие- мои подчинени/под моята власт! По принцип, властта на тези, които Бог изпраща е дадена, за да могат те да служат, не да се големеят НАД своите събратя, като им проповядват проповеди, които не правят никой деен изпълнител, но правят всичките забравливи слушатели!!!! Но, всъщност, всичко е до избора на сърцето на човека, защото има и правилното покорство при правилната власт. Например, когато Бог помаже някой да служи на свой брат/сестра, то последният е редно да има респект към Божията власт, която е дадена, за да му се послужи- или със слово на поучение, изобличение, наставление, или нещо друго. Отделно от това, в събранията трябва да се разпознават и тези, които Бог Е поставил да преподават здравата докрина на учението на Исус и на апостолите (учителите), както и другите видове дарове.
*************************
Niakoi e 4el mnogo knigi no e pozabravil da proumiava bibliata koiato e dale4 po-prosti4ka i iasna za palnia sas Sviat Duh 4itatel. - не виждам проблем. На едни е дадено едно, на други- друго. Павловите писма също бяха на високо ниво! Ако някой не разбира това, което съм написал и, опитвайки се да го осмее, демонстрира своята ниска интелигентност, е друг въпрос. Аз пиша искренно това, което е дълбоко в сърцето ми. Не демонстрирам нищо.Просто пиша на средно интелектуално ниво послания, вдъхновени от Бога и споделям лично-това е.
*************************
V Eklisiast bibliata kazva 4e pisaneto na knigi niama krai i 4eteneto im e trud na platta.- но, безспорно, монетата има и друга страна. Нека четем заедно какво казва Исус: Матей 23:34 (Лука 13:34-35)
Затова, ето, Аз изпращам до вас пророци, мъдреци и книжници; едни от тях ще убиете и ще разпънете, други от тях ще биете в синагогите си и ще ги гоните от град в град; ...
- тук е видно, че Бог изпраща КОЙТО СИ ИСКА, КОГАТО СИ ИСКА, ПО НАЧИН, ПО КОЙТО Е НЕМУ (без разрешението на светски, или религиозни, регистрирани пред държавата, човешки системи!)УГОДЕН!! Мнозина от хората, говорили за Бога, са били хора от интелектуално-интелигентните среди. Това не е толкова важно. Важно е да говорят словото на Исус, да се поповядва словото на кръста, което е за спасение на едни, а на други- за осъждение, и да е готов човека да умре за своят Господар, Исуса. Това е . Кой прав и кой-крив- Бог идва, за да реши. МАРАНАТА!!! Който не люби нашият Господ, е проклет.
*************************
trud na platta.Tova s palna sila vaji za po-gore napisanoto i moia savet kam iventualnite mu 4itateli da ne gobiat izli6no vreme v 4eteneto na podobni du6evni rastroistva,za6toto kakto znaem vremeto e posledno i ne biva da se pohabiava taka. - 1- дали е "труд на плътта", на теб не ти е дадено да съдиш, защото сърцето ит към мен не е право, така че, първо бъди реален и погледни себе си и своят живот, преди да съдиш чужд слуга- аз лично имам друг Господар- Исуса Христа, Праведният, Когото Бог възкреси, Който Е отдясно на Баща Си в небесата и Който идва за Своите Си. Дали написаното от мен е "душевно разтройство", не смятам, пак ще кажа, че ти е дадено, защото първо, както казва Божието слово, ако не държиш себе си и семейството си в праведност пред Бога, ти си един лицемерен служител. Твоят случай е точно такъв- самият ти си пълен с гняв, но най-лицемерно ме порициваш за гняв. Самият ти имаш семейни проблеми, но най-лицемерно, подтискайки съпругата си, ставаш "служител" в църквата- това е нездрава основа и ти трябва да се покаеш!!! Ако ще изобличаваш някого-погледни трезво първо себе си!
*************************
A kam avtora bih dobavil,da presmatne dali moje da plati cenata predi da e vturne v slujenie.Za6toto ne e za vseki. Komentar ot Yavor Sarbinski - нормална критико-праведна позиция на човек, който под формата на "загрижен съвет", не желае да види СОБСТВЕНОТО СИ ОТРАЖЕНИЕ В ОГЛЕДАЛОТО, НО СЪДИ ДРУГИТЕ ПО НЯКАКЪВ, ИЗМИСЛЕН ОТ ЧОВЕЦИ КРИТЕРИЙ И ПОКАЗАТЕЛ. Никога не съм смятал, че мога "ДА ПЛАТЯ ЦЕНАТА" - ТЯ Е ПЛАТЕНА ОТ ГОСПОДАРЯТ НА ДУШАТА МИ, ИСУС НАЗАРЯНИНА- НЕМУ ДА Е ВЕЧНА СЛАВА ОТ ВЕКА И ДО ВЕКА!!! Зная, че служенето пред/на Господаря Исус не е за всеки, не виждам смисъл да ми се обяснява нещо, което ми е известно, сякаш не го знам, но пошещият, го знае- напротив! Моят АБСОЛЮТНО ИСКРЕН СЪВЕТ КЪМ ЯВОР, КОГОТО ПОЗНАВАМ Е ДА СЕ ПОКАЕ ОТ ЛИЦЕМЕРИЕТО И ФАЛША НА ВЯРАТА, В КОИТО ЖИВЕЕ, ДА ОБИЧА СЪПРУГАТА СИ И ДА `И БЪДЕ ВЕРЕН, ДА НЕ КРАДЕ, ДА ВЪЗПИТАВА ДЕЦАТА СИ В СЛОВОТО БОЖИЕ, КАТО НИ Е ПРЕДАДЕНО ОТ АПОСТОЛИТЕ КАТО ЗАРЪКА И ДА НЕ СЕ ИМА ЗА НЕЩО, КОГАТО Е НИЩО.Съжалявам за тона си. Дано не съм сгрешил пред Бога в редовете, но, пак ще кажа, познавайки ЛИЧНО, автора на този коментар, съм принуден да бъда малко по-рязък.
*************************
ПЪК МОЯТ, АВТОРОВ СЪВЕТ КЪМ ТЕЗИ, КОИТО ЧЕТАТ МОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ Е : имайте впредвид, че и аз съм човек като вас. Всичко това пиша в силата, която Бог ми я е дал. Опитвам се да е по начин, по който Той иска. Надявам се да съм Му угоден, дано някак си и аз достигна възкресението на мъртвите, към което се стремят всички искренно обичащи Господаря Исус. На Него да бъде вечна слава и господство и сила- от века и до века!!! Амин.

ivanov каза...

Zdrawei Vlado pi6i mi na
/ bmb888@mail.bg /, az sam saglasen s teb, badi jiv i zdrav i Bog da e s teb, Ivanov

Исус Навиев каза...

ВЪЗМУТЕНА СЪМ ОТ КОМЕНТАРИТЕ, КОИТО ТОКУ-ЩО ПРОЧЕТОХ!
АМА КАК И ДОКОГА ТАЗИ ВРАЖДА, ЗЛОБА, ОБИДИ, ХУЛИ, РЕВНОСТИ И ПАРТИЗАНСТВА!
СЪВСЕМ ЯСНО ЛИЧИ, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА СА ИЗПРАТЕНИ С "КОМЕНТАРИТЕ" СИ В ТОЗИ САЙТ ОТ ВРАГА НА БОГА О ЧОВЕКА! ТАЗИ СТАРОВРЕМЕННА ЗМИЯ!
МИСЛЯ, ЧЕ АВТОРЪТ НА СТАТИИТЕ НЕ БИ ТРЯБВАЛО ДА ДОПУСКА ТЕЗИ "КОМЕНТАРИ" НА БЯЛ СВЯТ! ТЕ СА НЕДОСТОЙНИИ ВРАЖЕСКИ! НАЙ-МАЛКО БИ ТРЯБВАЛО ДА ГИ ОБСЪЖДА!
АЗ СЪМ ПРОЧЕЛА НЯКОЛКО ОТ СТАТИИТЕ В БЛОГА И СМЕЛО И ОТГОВОРНО ЩЕ КАЖА, ЧЕ ТЕ СА ОТ ДУХА НА ГОСПОДА - ДА БЪДЕ БЛАГОСЛОВЕНО СВЯТОТО МУ ИМЕ ДО ВЕКА! ТОЧНО ПОРАДИ ФАКТА, ЧЕ ДНЕС РЯДКО ЩЕ ЧУЕШ ИЛИ ПРОЧЕТЕШ НЕЩО ПОДОБНО, КАТО СТАТИИТЕ В ТОЯ БЛОГ, ТРЯБВА ДА СИ ВОДЕН ОТ ДУХА НА БОГ ЗА ДА РАЗБЕРЕШ ИСТИНАТА, СВОБОДАТА, ЛЮБОВТА БОЖИИ ТУК!