събота, 10 март 2012 г.

Изявление на пастор Калин Крумов във връзка с оттеглянето си от организацията GBMI (Джордж Бакалов Министри Интернешънъл)

Изявление на пастор Калин Крумов във връзка с оттеглянето си от организацията GBMI (Джордж Бакалов Министри Интернешънъл)
от Kalin Krumov на 10 март 2012 г. в 10:07 ·

Изявление на пастор Калин Крумов във връзка с оттеглянето си от организацията GBMI

Скъпи приятели,

След няколко месечни дебати, размяна на имейли и лични разговори с лидери от АРЦ и Г. Бакалов стана ясно, че не може да има консенсус и единство в мненията относно концепцията, начина на управление и визията за бъдещето на организацията. Въпреки положените усилия, различните позиции по ключови въпроси доведоха до „нажежаване на обстановката” и засилване на вътрешната криза в църква Прелом, както и изостряне на взаимоотношенията между бивши и настоящи служители. Стигна се дотам, че проблемът излезе извън рамките на организацията и придоби международен характер. За да дам малко яснота относно мотивите, подбудили моето решение искам да спомена няколко ключови причини, довели до моментната кризистна ситуация:

Агресивно и небалансирано проповядване на „hard-core Dominiоnism” от страна на лидерството на АРЦ, както и вкарване на идеи с „Ню Еидж” привкус в църквите. (Вярвам, че Бог ни е призвал да проповядваме Евангелието и правим ученици, но не и да „детронираме правителства”, завладяваме Световните пазари и пр. Никъде в Библията не виждаме нито Исус, нито апостолите да проповядват/агитират в църквите Римския император да си подаде оставка или поне да критикуват неговото управление, колкото и тиранично и жестоко да бе то.)
Настойчиво налагане на определени политически възгледи на вярващите, тяхното „надъхване” срещу партии и Държавни институции. Усилена Про-Американска/Анти-Руска пропаганда, крайна нихилистична позиция относно Българската култура, нейното „демонизиране”, умаловажаване на националното наследство и самосъзнание. ( В един от последните ми разговори с Бакалов, той ми зададе въпроса: „Кажи ми Калине, с какво наистина мога да се гордея, че съм българин?”) Профанизирано описание на българското общество и държава, наричани „Кастово общество на етнически принцип” и „Картел”.
Налагане на „двоен стандарт” спрямо проблемите на Българското Протестанство: активното, открито критикуване на Деноминации и Служения, вадене на „кирливи ризи” и прогласяване „от покрива” на компромати срещу служители, докато в същото време се подтискат и отрича наличието на вътрешните кризи и проблеми, всеки възникнал конфликт се потулва и разрешава „на четири очи”.
Некоректо отношение и третиране на членове и лидери от църква Прелом , имащи различно мнение, визия и методи на работа. Потулване на стотиците оплаквания от бивши членове на църква Прелом за употребата на контрол, манипулация, разрушаване на репутацията и заклеймяване на различно мислещите и напускащите организацията.
Бягане от отговорност и отричане на лидерския екип от участието си в провала на бизнес проекта „Соломонова Мрежа” ,чието сриване доведе до загубата на милиони долари и банкрута на голям брой вярващи и църкви.
Утвърждаване на определена “Мода” на лидерско поведение и специфичен стил на живот у Презвитерите/Пасторите.

А) Имам информация,че лица работещи в офиса на Прелом са принудени да подпишат договор, в който се казва, че нямат право да казват каква им е заплатата, както и да задават въпроси относно заплатата на техните колеги. Заплатата на старши пастора (на Прелом) се определя лично от Бакалов и е 4 пъти по-голяма от тази на някои от работниците в офиса на църквата. (Знаят ли църковните членове каква е заплатата на пасторите от АРЦ? Има ли прозрачност и отчетност пред събранията за финансовите операции (в детаил) и израсходването на набраните средства?)

Б) Смятам за неприемлив утвърдения „модел” взаимоотношение: пастор-събрание и последвалото изкривяване на идеята за покорство, власт и църковна йерархия. (Като пастор на църква „Победоносна Вяра” Лондон и член на „кор-тима” на организацията Мрежа Жетвен Пробив/ Георги Бакалов Министри Интернешънъл бях лично обучаван от Бакалов да не си губя времето с хората от събранието, понеже там „нивото е много ниско” и ако продължавам да служа всеотдайно, щял съм да „прегоря до 2-3г.” Лично ми бе казано, че хората от събранието не го интересуват, за него е важно аз и семейството ми да сме добре, понеже „днес ги има, утре ги няма”. Дадени ми бяха наставления да се държа „на дистанция” от събранието, за да предотвратя „фамилиарничане” и изградя авторитет и респект).

В) Не одобрявам прахосването на финанси за покриването на разходите на пасторския тим (елита), наемането на лимузини и настаняване в 5* хотели на гост проповедници, заплащане на техните билети, плащане на хонорари (идеята е те „да върнат жеста”), организиране на работни срещи в луксозни ресторанти и заведения (за сметка на служението), докато други работници „ядат банички” и ходят на работа с градски транспорт, понеже нямат пари за бензин.

7. Създаване на нови и нови проекти, без да са завършени старите, прескачане от модел на модел и третиране на членовете като „опитни зайчета” чрез прилагане на различни духовни експерименти за „църковен растеж”, „освобождение”, „съживление” и пр.

А) Няколкократна смяна на името на църквата/организацията : „Истина от Сион”-„Слово на Живот”- „Прелом”. „Неемиева Коалиция”- „Апостолска Реформирана Църква”, “Harvest Breakthrough Network”- “GBMI”(George Bakalov Ministry International). (Очевидно тенденцията за смяна на имена, партньори и лидери се запазва през годините).

Б) Различни недовършени проекти като: „Видението за 1 000 000 спасени до 2010”,”Стратегия 21”, „Европейска Лига на Апостолите”, ”Библейски Институт за Доктрина, Служение и Евангелизъм”.

8. Изграждане на „християнски елит” по модела на тайните общества и Масонски/Кабалски организации, въвеждане на „нов ред в християнството в България”, нов смисъл на термина „еклесия”, правейки църквата „правителство в сянка” на политическо, икономическо, социално и културно ниво. (Един от последните проекти на Бакалов: „Wisdom Round Table” е ярък пример за тайно елитно общество).

9. Всеки пастор/лидер от АРЦ е принуден да се „обвърже финансово” с Георги Бакалов като дава личния си десятък (директно) в джоба му (като част от „апостолското покриване”), а десятъка от техните църкви отива в сметката на организацията „Георги Бакалов Министри Интернешънъл”- практика, която със сигурност не фигурира нито в Библията, нито в Новозаветната църква.

С настоящото изявление искам официално да информирам всички мои братя и сестри, съслужители, познати и симпатизанти за моето оттегляне от Организацията. Поради изброените причини се дистанцирам от лидерския екип и прекъсвам моята 20 годишна финансова и морална подкрепа към Г. Бакалов.

Дълбоко убеден в силата на покаянието и трансформиращата сила на Святия Дух, искрено се надявам изразените от мен негативни белези на развитие да доведат до дълбок размисъл, анализ и преосмисляне на целите,посоката и методите на служение. Вярвам, че пълното съкрушаване,търсене и предаване в ръцете на Бога може да доведе до обрат, изцеление и възстановяване на репутацията на Организацията не само в очите на братята, но и пред цялото българско общество.

Адресирайки наболелите проблеми апелирам към лидерството да прояви нужната мъдрост и зрялост с цел тяхното разрешаване и прекратяване традицията на личностни нападки, хулене и партизански войни, от които страдаме за последните десетилетия.



Ваш в Господа,

Калин Крумов

Няма коментари: